Gisteren mocht ik met een bus vol tweede-klassers mee op excursie naar Amsterdam. Voor de profilering Kunst, Media & Cultuur van het Kaj Munk College gaan de tweede-klassen naar het Rijksmuseum en de bijbehorende ‘Teekenschool*’, om aan de slag te gaan met geschiedenis en kunst: ‘Jij & de Gouden Eeuw’. Het was leerzaam, activerend en absoluut geweldig!
De ene klas ging in de ochtend aan de slag in het Rijksmuseum en de Teekenschool, de andere klas in de middag. Nadat de jassen en tassen achter een gesloten deur werden opgeborgen en de klas in 3 groepen werd verdeeld, gingen we van start.
3 acteurs/educators begonnen met een introductie op de 3 te behandelen onderwerpen: Hugo de Groot, Rembrandt & Nova Zembla. We kregen een soort toneelstuk te zien waarbij humor en de geschiedenis zelf gecombineerd werden. En hierbij lieten ze een knap staaltje acteerwerk zien, waarbij het leek of het tussen acteren en werkelijkheid in zat. De klas was geboeid!
Tussendoor werd er even ‘uit het stuk gestapt’, om de leerlingen vragen voor te leggen:
– “Zou je het ervoor over hebben om de gevangenis zin te gaan voor je idealen?”
– “Zou je op een ontdekkingsmissie gaan, bijvoorbeeld om een stad te stichten op Mars, zonder te weten of je iets gaat vinden
en zonder dat je weet of je wel weer terugkeert?”
Er kwam zo een interessante discussie op gang.
Na het stukje stelden de 3 organisatoren van het Rijksmuseum zich voor en gaven aan dat ze elk met een groepje op pad gingen. De 3 groepen (die met de 3 eerder genoemde onderwerpen aan de slag gingen) gingen door het Rijksmuseum en leerden aan de hand van vragen die ze zelf moesten stellen allerlei zaken over hun onderwerp en de context daarbij. Doorvragen was de sleutel! Het idee was om aan het einde van dit ‘onderzoek’ genoeg kennis te hebben om een quiz te kunnen spelen tegen de 2 andere groepen.
Na een rondje door het Rijksmuseum gelopen te hebben gingen de 3 groepen specifiek nog met hun onderwerp aan de slag. De Rembrandt-groep kreeg in een soort zelf te bedienen machine/attractie/simulator beelden te zien alsof je door het oog keek van de schilder zelf. De Hugo de Groot-groep ervoer hoe Hugo zich gevoeld moest hebben in de boekenkist, tijdens zijn ontsnapping uit Slot Loevestein, compleet met schudden en schokken en al! En de Nova Zembla-groep ging de koude diepte in van de Noordpool en het overleven daar!
De expeditie werd afgesloten met een quiz, waarbij elk team en elke leerling meerkeuzevragen ging beantwoorden over zowel de algemene context van de Gouden Eeuw, als ook de specifieke onderwerpen. De winnaarsgroep kreeg een doos ‘echte’ 17e eeuwse-chocolade.
Ik ben echt diep onder de indruk van wat de 3 medewerkers van het Rijksmuseum vanuit de Teekenschool weten te creëren, samen met de leerlingen. Ze zetten dezelfde verhaalkern neer, met steeds wisselende spelers/collega’s (verschillende diensten) en weten kunst en geschiedenis zo echt bij de leerlingen binnen te laten komen! Op een speelse manier inhoudelijk bezig zijn lijkt dan ook een inspirerende mix voor de onderwijspraktijk op scholen! Ik neme het in ieder geval mee.
Ik zou dit dan ook van harte aanbevelen voor scholen, klassen, leerlingen, groepen of zelfs families! Omdat er volgens mij niks mooiers is dan wijzer worden terwijl je geniet!
__________
* De Teekenschool is de educatieve afdeling van het Rijksmuseum (bron: https://www.rijksmuseum.nl/nl/praktische-informatie/gebouw-en-presentatie/teekenschool-van-het-rijksmuseum)