Weerstand

Korte beschouwing op weerstand in een groep

Weerstand is volgens Woorden.org (http://www.woorden.org/woord/weerstand):

Weerstand - www.woorden.org

Wat is weerstand
Weerstand in het trainingsvak betreft mijns inziens vaak een asynchroon proces tussen trainer en trainee, waardoor er botsingen optreden in het acceptatievermogen van een van beide.

Benaderen van weerstand
Weerstand is o.a. te benaderen a.d.h.v. de Roos van Leary, een model en theorie van gedrag en reactie daarop in de vorm van gedrag. Remmerswaal (2013) beschrijft uitvoerig de onderdelen en de opbouw van de Roos van Leary in zijn boek ‘Groepsdynamica’.
Begrip voor, kennis van en ervaring met de Roos van Leary verschaft handvatten m.b.t. het in handelingen reageren op gedrag vanuit een groep. Ik noem dit interacteren en omschrijf dit als volgt:

“Door interacteren speel je in op een situatie waarbij je jouw gedrag bewust aanpast aan de gedragssituatie in een groep. Het betreft een fase van denken tussen stimulus en respons, waardoor er een bewuste keuze voor de reactie genomen wordt. Dit dynamische proces vraagt een afweging tussen inputgedrag (gedrag waar je op gaat reageren) en gewenst responsegedrag (het gedrag dat je bij anderen wilt bewerkstelligen). Uit deze afweging volgt het outputgedrag (jouw gekozen gedrag als reactie op het inputgedrag van de ander)”.

Mijn motto hier tegenover:
Weerstand is leuk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.