Warm in de klas? Geniet ervan!

De afgelopen dagen is het één van de eerste dingen die leerlingen roepen zodra je door de gang aan komt lopen: “Meneer! Mogen we naar buiten?!” Mijn eerste reactie is dan vaak als ik de deur open doe: “Kom eerst maar even binnen!”

Wij hebben het gelukkig zelf ook door: we zijn erg goed in klagen. Is het te koud (wat iets minder dan 2/3 van het jaar ongeveer zo is), dan hebben we hier de meest creatieve uitdrukkingen voor. En is het te warm (wat iets minder dan 1/3 van het jaar ongeveer zo is), dan hebben we allerlei argumenten waarom deze temperatuur toch écht bizar is.

Warm in de klas

Maar goed. We zijn toch hopelijk ook wel blij met het mooie weer?! Ik wel in ieder geval. En veel leerlingen natuurlijk (stiekem) ook. En ja hoor, soms is het prima om met een klas naar buiten te gaan. Zeker als ik geen werk heb doorgekregen (ik vang uren op die uitvallen, waarbij er niet altijd iets inhoudelijks is doorgekomen), het mooi weer is en het organisatorisch mogelijk is. Dan is voetballen, chillen in de zon (of in de schaduw) of een selfie-shoot prima.

Maar goed. De warmte. Gisteren was het 29,9 graden in het lokaal waar ik zat. Op het moment van schrijven neem ik een toets af, met 28,6 graden in het lokaal. En de klas is trouwens muisstil en geconcentreerd.

Is dit warm? Absoluut! Is het vervelend? Zeker! En kunnen we er iets aan doen? Nou nee. Niet aan de temperatuur zelf, met de beschikbare middelen. En we kunnen zeker wel wat aan onze omstandigheden veranderen. Want we hebben toch echt nog wat weken te gaan!

Vakinhouden benutten

In heel veel gevallen kan je genoeg gebruik maken van het mooie weer, in combinatie met de te geven lessen:

  • Met wiskunde kun je naar buiten toe (hoeken berekenen, oppervlakte, snelheid, afstand, 2d-/3d-figuren).
  • Met de talen kun je leerlingen zaken die ze tegenkomen in de betreffende taal laten opschrijven/opzoeken.
  • Met biologie kun je de natuur in, de wijk in, het voetbalveld op.
  • Met aardrijkskunde kun je de omgeving verkennen, en afzetten tegen de Google Maps Streetview beelden, of tegen de geschiedenis van de omgeving.
  • Met Lichamelijke Opvoeding kun je buiten sporten! (Dit gebeurt overigens al standaard bij ons)
  • Enzovoort…

En zo niet?

Dan kun je alsnog naar buiten! Ik heb regelmatig met klassen op het veldje tegenover onze school gezeten, waar ze aan hun (huis)werk gingen werken. Sommigen ontvingen de Wifi van de school, sommigen gebruikten hun telefoon als Wifi-hotspot. Zolang de kaders bij hen duidelijk zijn, kun je het mooie weer prima gebruiken in het onderwijs!

Dus onthoud

Warm in de klas? Geniet ervan!

 

———-
De headerafbeelding is afkomstig van Onderwijsmetstijl.nl, gedownload van: http://www.onderwijsmetstijl.nl/wp-content/uploads/2015/07/60-temperatuur-wetenschap-en-technologie-onderwijs-meter.png

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.