Stiekem is lang niet zo stiekem

In het onderwijs is het voor docenten vaak een uitdaging: leerlingen betrappen op stiekem gedrag. Stiekem eten, stiekem op je telefoon, stiekem afkijken… En toch zijn leerlingen vaak veel opvallender dan ze zelf denken. En dat is prachtig!

Zo zie ik regelmatig tekstboeken ‘opeens’ rechtop staan, terwijl bij de rest van de klas de boeken plat op tafel liggen of terwijl de leerling zojuist nog zijn boek plat had liggen. Als ik dan aangeef dat het boek plat op de tafel mag liggen, blijkt er een spel gespeeld te worden op de telefoon, achter dat rechtopstaande boek!

Of leerlingen die om de 3 seconden mijn kant op kijken (om te checken of ik wel kijk). Juist dáárdoor weet ik dat er iets aan de hand is! Als ik dan zeg dat ze gewoon aan de slag moeten gaan, krijg ik vaak de reactie: “maar we werken gewoon!” Als ik dan zeg dat ze om de 3 seconden mijn kant op kijken en dat ik juist daardoor weet dat er iets is, begint het groepje er omheen spontaan te lachen: betrapt!

Nu maak ik zojuist weer iets geweldigs mee. Een leerling zit te eten. Een croissant of zo. Achter haar tas verstopt. Nou ja, verstopt… De tas ligt op tafel, en vanaf haar schouders steekt alles van de leerling er ruim bovenuit. En ik vind het sowieso niet erg. Als er gewoon gewerkt wordt en alles netjes opgeruimd wordt vind ik eten geen probleem. Als vervolgens een vriendin van de betreffende leerling naar haar kluisje wilt en de andere leerling mee wilt hebben, zegt de etende leerling: “wacht even!” en staat met haar rug naar mij toe (te eten). Na een dringende blik naar haar vriendin is het even stil. Ik zeg dan maar: “Je mag gerust door eten hoor, ik had het echt al 5 keer gezien. Het is nou niet echt stiekem!” Weer gelach.

Het meest voorkomende voorbeeld is toch wel het maken van een selfie met de smartphone-app Snapchat. Leerlingen denken dat dit niet opvalt. Maar let maar eens op. Als twee leerlingen (toch echt vaker meiden dan jongens) met hun hoofden, breed glimlachend, tegen elkaar aan zitten, één arm uitgestrekt met een telefoon erin en een duckface opgezet, is daar echt niks onopvallends aan!

Dus, beste leerlingen, áls jullie dan iets stiekem willen doen, doe dan alsjeblieft wat meer je best! Dit is namelijk écht te makkelijk voor ons…

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.