Ondernemende leerlingen en Serious Request

Deze hele week is onze school weer in de ban van het Glazen Huis en de acties voor Serious Request. Elk jaar krijgen leerlingen voorlichting van het Rode Kruis erover en er volgen dan ook veel acties van leerlingen. Dit varieert van het verkopen van zelfgebakken koekjes, tot het wassen van auto’s (van docenten en personeel) tot het simpelweg doneren van geld.

Dit jaar is heel Nederland geraakt door het verhaal van de ongeneeslijk zieke Tijn. Hij wilde €100,- ophalen met het lakken van nagels. Op moment van schrijven is er zelfs al meer dan €500.000,- opgehaald (nu.nl)! In het hele land wordt er massaal gelakt.

Ook bij ons op het Kaj Munk College hebben leerlingen ‘lak aan’* de actie van Tijn. Steeds meer gelakte nagels zwieren vol trots door de gangen en over het plein. Er gaat namelijk een groepje leerlingen de docenten langs met het volgende voorstel:

“We lakken uw nagels. Dit is dan €2,-, voor Serious Request. Het mogen ook maar 2 vingers te zijn, bijvoorbeeld allebei uw wijsvingers. Maar, als u dit niet wilt, kunt u ons afkopen voor €5,-!”

Geniaal! Ikzelf kende het verhaal van Tijn, maar ik ken niet alle details. Of de afkoopregeling ook voortvloeide uit de landelijk massale lak-participatie weet ik niet. Ik vind het in ieder geval geniaal. En een leuke deal. €2,- is een mooi bedrag. Maar dan worden er wel nagels bij je gelakt. En daar wordt niet per definitie iedereen zielsgelukkig van.

Had ik trouwens al gezegd dat het roze nagellak is?!

Dus dat.

Ik moest dan ook hardop lachen toen ze het woord ‘afkopen’ gebruikten. Perfecte term! Volgens mij lopen er dus heel wat ondernemers, onderhandelaars, strategen en lobbyisten in spé op onze school rond…

Ik weet sinds vanmorgen trouwens ook hoe mijn vriendin zich moet voelen. Hoe alle vrouwen zich moeten voelen eigenlijk, als hun nagels gelakt zijn. Natte nagellak, de voorzichtigheid omdat het nog afgeeft, het blazen, het wapperen, allerlei handelingen verrichten met minder vingers dan normaal tot het droog is…

Ik ben dan ook blij dat deze blog tot stand kwam zonder restjes roze nagellak op mijn toetsenbord. Maar ach, daar had ik anders ook gewoon lak aan gehad!

 

__________

* De uitspraak [er ‘lak aan’ hebben] verwijst in dit geval naar het steunen en uitdragen van de actie van Tijn: het lakken van nagels om geld in te zamelen voor Serious Request dit jaar.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.