Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Vandaag de tweede dag van het nieuwe schooljaar gehad. Een nieuw jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En wat gaat dit betekenen…?

Voor het eerst dat ik een schooljaar in het basisonderwijs geheel in mijn eentje draai en start. Vorig jaar begon ik met 2 duo’s (maandag/dinsdag een klas en woensdag/donderdag/vrijdag een klas). Stiekem best wel spannend dus nu. Gelukkig was ik niet de enige.

Ik werk op een Montessori basisschool, waar ik voor één van de 5 bovenbouwgroepen sta (groep 6/7/8). Dit dakpansysteem betekent dat elk jaar een groep 8 afzwaait en een nieuwe groep 6 de groep komt ‘aanvullen’. Een mooi systeem, en doordat er dit jaar 10 nieuwe groep 6’ers zijn, mocht ik afgelopen maandag samen met hen een beetje zenuwachtig zijn…

We zijn dit jaar niet alleen begonnen met een nieuwe lichting groep 6, maar ook met een nieuwe (digitale) rekenmethode, een digitale woordenschatmethode en een nieuw leerlingvolgsysteem.

Oh ja, en over 2 weken komt de onderwijsinspectie op bezoek… Lekker begin! Maar ja, het onderwijs; elke dag anders…

Nu is het nou eenmaal wat het is, en de nieuwe methodes en programma’s maken het onderwijs adaptiever, praktischer werken voor ons en uiteindelijk netto minder werk, dus ik zal er zeker niet over willen klagen. Maar dat het allemaal tegelijk komt en samenvalt met het inspectiebezoek maakt het op zijn minst een extra en ongewenste druk (al is het maar in ons achterhoofd…).

Maar de kids zijn alleen maar vrolijk, hebben er zin in en zijn er klaar voor! Ik moet ze afremmen. Dat is altijd leuk: “Meester, hebben we straks nog werktijd?” En bij een ‘nee’ van mijn kant: “Ahhh…” En nee, dat is niet alleen doordat ze dan niét op de Chromebooks kunnen… (Want ja, de digitale methodes gaan gepaard met 15 Chromebooks per klas: super chill!)

Al met al zijn de eerste 2 dagen geslaagd: gezelligheid, kennismaken, respect, behulpzaamheid en wat gewerkt… Dat kenmerkt het voor mij tot nu toe wel. En dat overstijgt mijn verwachtingen eerlijk gezegd… Maar het voelt wel echt goed!

Dus vanavond maar weer als vanouds bijtijds naar bed, om ze morgen na een half uur al weer lekker naar de gym te schoppen.

Rust, stilte… en Netflix! Eh, voorbereiding;)


De afbeelding bij deze blog is afkomstig van Vrije Basisschool Putte uit België, gedownload van: http://www.markethings.net/wp-content/uploads/2015/08/back-to-school.jpg

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.