Een kind is realiteitsblind

31% van de kinderen pint zelfstandig. 62% van de kinderen kent hun pincode uit het hoofd. Veel kinderen delen hun pincode met elkaar. En kinderen zien Sinterklaas en Kerst als een soort speelgoed-wedloop.

Kinderen groeien op in een welvarende tijd. Dat is natuurlijk prachtig. De crisis is achter de rug, iedereen wil het beste voor zijn of haar kind en “mijn kind moet bereikbaar zijn, want als er iets is, moet hij me kunnen bellen”.

Ja, oké, maar jullie wonen toch 4 minuten fietsen en hij is toch 10 jaar?

Een typische Sinterklaastijd

Tijdens mijn allereerste stage, toen ik nog jong en schattig was, hadden de kinderen uit mijn groep 3 hun schoen gezet. En daar gingen we die maandag natuurlijk over praten in de klas!

Chocolademunten in de schoen, speelgoedauto’s, een My Little Pony, en… EEN WII! Ja, zo’n vette gameconsole waarmee je met een afstandsbediening kan tennissen, bowlen, of Mario kunt spelen.

In je schoen!

Grip op geld

Gisteren was op het nieuws dat veel kinderen pinnen en er te makkelijk en onverantwoord mee om gaan. Wat een verschil met een x-aantal jaar geleden! Toen had je van die munten die je in een Penniemaat* stopte, die dan nog automatisch het geld telde (en wat niet altijd goed ging, zodat je het alsnog zelf mocht doen!)

Ik ben bang dat kinderen tegenwoordig niet meer voldoende de waarde van geld en valuta leren begrijpen. Ze leren dat ze een kaartje hebben, die je 2 seconden voor een kastje houdt en dat je dan vervolgens iets mee de winkel uitneemt wat je daarvoor niet in je handen had.

En ik ben bang dat dit alleen maar erger wordt…

Smartphonedrang

Leerling, 11 jaar: “Meester, mag ik mijn cadeau laten zien?” Op een ander school waar ik werkte liet een kind vol trots haar nieuwe iPhone zien. De iPhone 6+. Een kind van 11, met een smartphone van honderden euro’s.

En op diezelfde school was het in groep 3 niet gek dat je tot de 25% behoorde met een smartphone. Groep 3! 6/7 jaar oud!

Dat je op de middelbare school er een hebt, functioneel, als je een end moet reizen, snap ik. En vind ik slim als ouders! Maar dat ouders vol woede de school bellen om verhaal te halen dat hun kind eruit is gestuurd, terwijl het nog nauwelijks in het systeem staat, vind ik bizar!

En dan heb ik het niet over een trage registratie vanuit de school, maar over het feit dat kinderen meteen pappie appen dat die grote boze meneer zo gemeen was tegen ze…

Goede hoop

En natuurlijk zullen er meer dan genoeg mensen zijn die echt wel hun best doen om hun kinderen de waarde(n) proberen mee te geven. En laten we dat vooral blijven doen! En meer doen!

Want als je enerzijds gewend bent gameconsoles van honderden euro’s in je schoen te krijgen, en anderzijds gewend bent 2 seconden van je kaart-tijd te ruilen voor spullen, verliezen kinderen de realiteit behoorlijk uit het oog. En daar kunnen zij niks aan doen. En wij wel!

*Tegenwoordig heb je wel een Pinniemaat.


De afbeelding bij deze blog is afkomstig van Quotenet, gedownload van: http://www.quotenet.nl/var/hearst/storage/images/quote/nieuws/deze-wijze-lessen-leren-superrijken-hun-kinderen-over-geld-202662/3988227-3-dut-NL/Deze-wijze-lessen-leren-superrijken-hun-kinderen-over-geld_crop1000x500.jpg

2 gedachten over “Een kind is realiteitsblind”

  1. Om dan nog maar te zwijgen van de enorme verschillen in een klas. Schrijnend soms. Zelfs als schoolmeester voelde ik me soms ongemakkelijk bij het krijgen van (sommige) cadeaus. Des te leuker vond ik jaarlijks mijn geknutselde cadeautje of (nog leuker) het geplukte bosje madeliefjes in een afgewassen jampotje!

    Beantwoorden
  2. Om dan nog maar te zwijgen van de enorme verschillen in een klas. Schrijnend soms. Zelfs als schoolmeester voelde ik me soms ongemakkelijk bij het krijgen van (sommige) cadeaus. Des te leuker vond ik jaarlijks mijn geknutselde cadeautje of (nog leuker) het geplukte bosje madeliefjes in een afgewassen jampotje!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.