De fiets van meneer Van Rooijen

Leerlingen zijn scherp. Leerlingen zijn eerlijk. En leerlingen zijn recht door zee. Leerlingen hebben veel in de gaten en laten dat zo nu en dan ook graag weten. Ze zijn dan ook zeker wel geïnteresseerd en betrokken bij genoeg zaken. Veel van wat ze bezighoudt speelt zich af onderling. En zodra het onderwerp van interesse met jou als docent te maken heeft, kan dat extra gezellig zijn. Zo ook toen het ging over mijn fiets…

Ik kom altijd met de fiets naar school. Vorig schooljaar heb ik een tijd op een tijdelijke fiets gefietst, omdat mijn eigen fiets kapot was. Deze tijdelijke fiets was een damesfiets, mét een mandje! Heel praktisch dus, en sowieso erg handig dat ik zo toch zonder problemen op mijn werk kon komen!

Op een dag had ik een S-uur met een klas. Een paar jongens kwamen naar me toe met de vraag of ik op de fiets kom. Ik antwoordde dat ik inderdaad altijd op de fiets kom. Ze zeiden dat ze mij hebben zien fietsen, op weg naar school. Dat zou heel goed kunnen, want als je in dezelfde woonplaats woont en werkt kan je wel eens leerlingen tegenkomen.

Hier hield het gesprek echter nog niet op. Ze bleken namelijk de behoefte te hebben om hun mening te ventileren betreffende mijn vervoersmiddel: “Nou meneer… het is wel een eh… hele stoere fiets…!”

Ik moest lachen en ging erin mee. Ik gaf ook aan dat het een tijdelijke fiets was. Dat kon dan gelukkig wel weer op begrip rekenen.

Een week later had ik met dezelfde klas een S-uur. Twee jongens van de groep die eerder in mijn fietsescapades was geïnteresseerd kwamen even vertellen dat ze me weer hebben zien fietsen. Ze voegden nu iets toe aan hun eerdere mening: “het is wel eh… echt een mannelijke fiets meneer!” Ik moest nu hardop lachen.

De weken erna hoorde ik af en toe op de gang het woord ‘fiets’ regelmatig vallen als ik deze jongens tegenkwam, in combinatie met de woorden ‘stoer’ en ‘meneer Van Rooijen’. Ik zag de humor er natuurlijk zeker van in.

Later in het vorige schooljaar en zelfs een week geleden nog mocht ik getuige zijn van de grote verbazing die gepaard ging met een ontdekking van deze mannen. Ik heb namelijk sinds het voorjaar van 2016 een nieuwe fiets (een mountainbike). En dit is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven!

De commentaren zijn lovend, enthousiast en bemoedigend. Ik hoef dus vanaf nu niet meer om te fietsen.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.